2011. december 29., csütörtök

Családi múzeumosdi 2. - San Franciscotól Woodstockig, KOGART Galéria




Többek közt azért is mentünk szerdán, mert szerdánként ingyenes tárlatvezetések vannak a Kogart Galériában. Nagyon kíváncsi voltam erre a kiállításra is, és csak december 31-ig látható még, ezért is kellett még az idén megejteni ezt a budapesti kiállításlátogatásos napot. A San Franciscotól Woodstockig - Az amerikai rockplakát aranykora 1965-1971 című amerikai rockplakátokból álló kiállítás ötlete Simonyi Andrástól származik, ő a kiállítás kurátora, aki az USA-ban magyar nagykövet volt. Már utcán hangulatkeltő kifestett mikrobusz és néhány a kerítéshez erősített festett gitár alakú lemezek.
Teljesen megdöbbentő volt számára az sok művészettörténeti utalás a plakátokon, és az a tény, hogy ennyire hasonlítanak a szecessziós plakátokra. Mucha plakátjait idézték sokszor. Jók voltak az információs szövegek is az egyes irányzatokról és együttesekről, előadókról, mert azért ezekben nem vagyok olyan jártas, mint a művtöriben. Ezek segítségével vezetés nélkül is sok háttér információhoz juthatunk, amelyek a befogadást segítik. (Most a Szépművészetiben is több, és informatívabbak voltak a feliratok!)
Kénytelen voltam megvenni a katalógust, mert itt sem lehetett fotózni. A plakátokon kívül fotók, és néhány hangszer, ruhadarab (pl. Jimmy Hendrix lila zakója) színesítette az egyébkánt is elég (szó szerint) színes tárlatot. Közben a legendás számok szóltak szolidan a hangszórókból. Tetszett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése