2011. június 19., vasárnap

Orosz István kiállítása a Cifrapalotában






A csütörtöki feszített nap után egy kicsit lazább volt a péntek, de arra a napra is jutott tennivaló. Délelőtt takarítás, bevásárlás, délután jött hozzám Vizin Viki a lányával, Carmennel, akivel belekezdtünk egy rézkarcba. Ez persze hosszadalmasabb egy délutánnál, így Carmenen néha láttam is, hogy nem tudja még elképzelni, hogy lesz ebből valami, pedig két aranyos csigát rajzolt szívekkel és felhővel. A jövő csütörtökön majd befejezzük. Amíg dolgoztunk, jó beszélgettünk.
Éva barátnőm már jelezte, hogy nem fog ráérni a Múzeumok Éjszakáján, így egy nappal korábbra, péntek estére beszéltem meg vele randevút, és hívtam, hogy együtt menjünk el az Orosz István kiállítás megnyitójára. A KAFF keretén belül nyílt az idén 60 éves és az idén Kossuth-díjat kapott, kiváló grafikus és animációfilmes tárlata. A megnyitó azon kívül, hogy nagyon szeretem István munkáit (2007-ben rendeztem egy kiállítást a munkáiból a Bolyaiban - két mellékelt kép) azért is ígérkezett érdekesnek, mert szokatlan időben, 21 órakor nyílt, és mert István tartott volna tárlatvezetést a kiállításon. Akkora tömeg lett viszont, hogy a tárlatvezetés lehetetlen lett volna a szokásos módon, csak a mikrofonnál egy helyben állva mesélt teremről teremre a képeiről. Szerencsére mi már a tömeg érkezése előtt megnéztük a tárlatot, így tudtuk miről beszél István. A képek jó részét ismertem, sőt nekem van saját Orosz István képem is (egy Shakespeare - Színház - mellékelt kép), de voltak számomra is újak, hiszen ez egy jó nagy kiállítás. Például itt volt 1975-ből a Katona József Színház plakátja, ami annak idején a szekrényem belső oldalára volt ragasztva, vagy a Távárisi Konyec című 1989-es MDF-es választási plakát rézkarc előzménye, és a M.C. Escher-es anamorfózis. Remélem sok diákom megnézi, hiszen 10. osztályban én is tanítom ezeket és István munkáit is. Még visszafogok menni, többször is megnézni.
Csatlakozott hozzánk Kriszta barátnőnk is, aki az Alkotóház vezetője, és akit én mutattam be Istvánnak. István tervezte a 100. éves a Kecskeméti Művésztelep centenáriumi logóját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése