2014. október 25., szombat

Farkas Gábor életmű-kiállítása - Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ

Délután visszamentem a Kulturális és Konferencia Központba, ahol Farkas Gábor Ybl- és Pro Architectura-díjas építész életmű-kiállítása nyílt. Sikerült úgy odaérnem, hogy még nyugisan végig tudjam nézni és fotózni azt a hatalmas anyagot, amelyet a 70. születésnapja alkalmából most elénk tárt. Mikor elindultam otthonról, éppen kérdezte tőlem Péter, hogy melyik épületet tervezte Farkas Gábor. Akkor alig tudtam kettőt mondani. Hát, ehhez képest rengeteg épület dokumentációját láthattuk a falakon. A szigorú tervdokumentációk ellenpólusaként, a terem ablak felüli oldalán a szabadkézi rajzaiból mutatott be néhányat Farkas Gábor. Ezeken a rajzokon időnként olvashattuk az ő akkori gondolatait is, olyanok voltak, mint egyfajta képes naplótöredékek.








Öt órára rendesen megtelt ez az emeleti nagy terem, építészkollégákkal, megrendelőkkel, üzleti partnerekkel, barátokkal. Borbély Lajos építész volt a konferanszié, hiszen ez a kiállítás "Az építészet hónapja" rendezvénysorozat része volt. "Az építészet megfagyott zene" - ennek ellenére hús-vér, eleven zenészek muzsikáltak. A zene közben megérkezett Zombor Gábor is, aki köszöntötte az építészt, majd Finta József Kossuth- és Ybl-díjas építész beszélt Farkas Gábor építészeti terveiről, de a minősítéstől tartózkodott, mondván, hogy a saját munkáit sem szokta értékelni, hogy venné a bátorságot ahhoz, hogy most másét értékelje. A szabadkézi rajzokról pedig Balogh Balázs Széchenyi- és Ybl-díjas építész beszélt. Ezek után egy pár szóra Farkas is megszólalt, megköszönte, hogy ennyien eljöttek és azt mondta, hogy talán ezért érdemes megöregedni, hogy egy ilyen kiállítást összehozzon az ember.

Én egy kicsit hiányoltam, hogy Kerényi József neve egyáltalán nem hangzott el, pedig itt Kecskeméten, amit Kerényi elkezdett, azt folytatta Farkas Gábor.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése