2012. február 11., szombat

Juhász Orsolya Aktok című kiállítása a Kiss Fotó Galériájában





Pénteken a Fotográfiai Múzeumból kiállításáról a Kiss Fotó Galériájába igyekeztem átérni, mert itt én nyitottam meg Juhász Orsolya Aktok című kiállítását. A hideg ellenére itt többen voltak, mint az előző megnyitón. Íme, az elhangzott megnyitó szövegem:
Orsit csaknem 10 éve ismertem meg, mikor a Kandó Kálmán Szakközépiskola Képző- és Iparművészeti tagozatára került, én csak egy elméleti tárgyat, művészettörténetet tanítottam neki. Hallgatag, jó képességű, szorgalmas lány volt. A fotózással még a középiskolában ismerkedett meg, így talán nem olyan meglepő, hogy ugyan kerámia szakon volt, de 2006-ban, mikor érettségizett a MOME fotószakára jelentkezett. Ám ez, és még egypár felvételi sikertelen volt. Közben persze nem volt tétlen, elvégezte a MUOSZ fotószakát, ahol OKJ bizonyítványt szerzett, de arra is rájött, nem a riportfotó lesz az ő területe. A Szellemkép Szabadiskolában inkább művészi fotózás alapjaival ismerkedett meg. Mindezek kellő alapot jelentettek ahhoz, hogy amikor két éve elindult a művészeti kar a BKF-en, akkor oda bejusson, és azóta sikeresen teljesítse az iskolai feladatokat és szép eredményeket érjen el különböző pályázatokon.
Ez a kiállítás is egy ilyen pályázaton elért I. díjnak köszönhető. A fotográfusok állami ösztöndíját a magyar fotóművészet egyik kiemelkedő mesteréről, Pécsi Józsefről nevezték el, amely több mint 100 fiatal fotográfus számára nyújtott alkotói támogatást. 2011-ben a Mai Manó Ház az ösztöndíj fennállásának 20. évfordulójára Pécsi József egykor és ma címmel pályázatot hirdetett. A pályázat célja olyan parafrázis(ok) készítése volt, melyek Pécsi József műveit újraértelmezik, tovább gondolják, reflektálnak az eredeti művekre, azok gondolatiságára, korára, technikájára, alkotójára. Az első helyezett díja egy önálló kiállítás volt a Mai Manó Galériában, melyet Juhász Orsolya nyert el A csábító című alkotásáért, Pécsi József Terített asztal című műve alapján.
Októberben Mai Manó Ház Kis Manó kiállítóteremben Orsi megrendezhette élete első kiállítását és ez nem kis dolog. Ezen a kiállításon szerepelt ez a most látható 8 aktfotó. Mivel ezt a budapesti kiállítást ugyan sokan látták, de pont Orsi kecskeméti barátai, ismerősei, rokonai nem biztos, hogy látták és Kiss Zsolt felajánlotta, hogy állítsa itt is ki ezeket a képeket, ezért láthatjuk mi is most ezeket.
Akt a művészetnek nagyon régi témája, sokan azt hiszik ősidők óta nők szerepeltek az aktokon, de éppen a görög kuroszok a bizonyíték arra, hogy a férfiakt ősibb, mint a nőt akt. Az akt a fotográfiának is különösen kedvelt műfaja. Sokan és sokféle módon foglalkoztak a témával, könyvtárnyi irodalom van róla. Eifert János Aktfotográfia című könyvében azt írja: „Egy igazán jól sikerült aktnál nem a meztelenség a szembetűnő, hanem a harmónia, ami a test és a lélek együtteséből származik. Kifejez valami ősiséget, hiszen a ruhátlan, vagy minimálisan eltakart test évszázadokkal korábban is hasonlóan nézett ki, hiszen nincs semmi, ami a kulturális és időbeli. És ehhez nincs feltétlenül szükség fiatal, tökéletes alakra, makulátlan bőrre, hanem ezek felett valami sokkal többre. Ez lehet a tehetség különleges megnyilvánulása, más néven isteni szikra, ami kiegészíti a sok éves tapasztalattal megszerzett szakmai tudást.”
Orsi modellje nem hibátlan testű manöken. A fotók nem erotikusak, viszont nagyon intimek, látszanak rajta a bőr pórusai, a szeplők. De nagyon harmonikusak, tökéletes kompozíciók, akár a szimmetriára, akár az aszimmetriára építenek. Engem személy szerint egy kicsit zavarba ejt, a modell soványsága, de Orsi azt mondta, már gondolkodik egy másik sorozatról, amelynek egy kicsit húsosabb modellje lesz.
Egy fotós biztosan más szempontokat tartana szem előtt, mást dicsérne, emelne ki. Orsi eredetileg egy kiváló kecskeméti szakembert kért fel a kiállításmegnyitására, de Jama már nem tudott ennek a felkérésnek eleget tenni. Ezért had idézzem a kiállítás kurátorát, Gőbölyös Lucát: „Juhász Orsolya képein egy női testnek furcsa torzóit láthatjuk. Ezek a képek a felfedezés izgalmával készültek, mely izgalom nem a másik, a modell testének, meztelenségének szól, hanem magának a műfajnak, az aktfotografálásának. Szépen megfogalmazott fekete-fehér képek, amelyeken a test nem erotikus objekt, hanem a fény által rajzolt formák örömteli egysége. A fiatal fotográfus első önálló kiállítása a klasszikus fotográfia nyelvezetét, eszköztárát használva mutatja meg gondolkodását, jelenlegi elképzeléseit a műfajról."
Orsi most is nagyon szorgalmas, az iskolai feladatok mellett kihasználva a főiskola technikai lehetőségeit saját projekteken is folyamatosan dolgozik, bizonyítva azt, hogy a tehetség nem elég, szorgalom és kitartás is szükséges az eredményekhez. Ünnepeljük hát ezt az eredményt, Juhász Orsolyát ígéretes pályája elején, a második önálló kiállításán! Sok sikert kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése