2011. május 21., szombat

Csányis vizsgáztatás, a művtöri verseny a KTV-ben és Caligula helytartója



Kedden a csányis végzősöket vizsgáztattam művészettörténetből, már az új modul rendszer szerint. Elég érdekes volt a vizsga, a teremben 3 helyen feleltek a diákok, az egyik sarokban a grafikai előkészítésből Fekete Zsoltnál, egy másikban nálam, és közepén pedig kiterítették rajz és a népművészet portfóliójukat és arról beszéltek a két tanárjuknak, Kapots Ildinek és Szikora Iminek és az elnöknek. Művtöriből kb. 4-5 jó felelet volt, a többi elég siralmas. Hogy lehet úgy művtöri vizsgára jönni, hogy egy-egy tételből egyetlen alkotót sem tud valaki megnevezni, ez számára elég furcsa, bár Szolláth Kati előre figyelmeztetett, hogy mire számíthatok. Petrát Imi vizsgáztatta le, jó hosszú ideig "nyaggatta" - Petra szerint, de hát én nem vizsgáztathatom a saját gyerekem, de nem is szeretném. Nem tudom, hogy lehetne rávenni ezeket a csányis diákokat, akik ebben az érettségi utáni szakképzésben vesznek részt, hogy valamit tanulni is kellene, mert magától ez az ismeretanyag nem megy bele a fejükbe.
A múlt heti vetélkedőről a keddi Petőfi Népe és a Baon.hu (http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kultura/mercedes-szonyeget-terveztek-377571) is beszámolt, valamint szerdán forgatott a Kecskeméti TV egy anyagot, amelyet a péntek esti Múzsák című műsorban adtak le. Az alábbi linken megnézheted, kb. a 4. perctől szól a vetélkedőről, és a győztes Szobrászok csapatról, akik között ott volt Márk fiam is. A képen ő mutatja be az Iványi-Grünwald Béla stílusában megfestett megyeházát.
http://kecskemetitv.hu/hun/s_!musorok/i_muzsa_15/t_M%C3%BAzsa/index.html
És majdnem elfelejtettem, hogy a győztes csapat kapott 4 jegyet a szerdai Caligula helytartója című darab előadására a Ruszt József Stúdióba. Másfél éve Marosvásárhelyen láttam utoljára ezt a darabot. Székely János drámája nagyon elgondolkodtató, a marosvásárhelyi előadás fantasztikus volt. Itt Kecskeméten úgy éreztem, Kőszegi Ákos egy kicsit túljátszotta a szerepét, de a diákoknak átjött a darab üzenete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése