2015. március 28., szombat

Az első szuvenír jellegű rézkarcaink

Az előző bejegyzésben leírtam, hogy mi inspirált én és a lányomat, most nézzük az első szuvenír jellegű rézkarcokat, amivel azon a bizonyos Hírös Héten a Kézműves vásáron kiálltunk.
Tehát Kosik Petra Genovéva kecskeméti templom sorozata:  az Evangélikus templom, a Görög templom, a Piarista templom, a Zsinagóga és a Nagytemplom. Készült egy olyan nyomat, ahol egy papírra nyomtattuk rá az öt grafikát. A Nagytemplom nagyobb, az 20×15 cm-es, a többi 15×10 cm-es.
























Ezekhez társult nekem egy 2007-ben készült aquatintás rézkarcom Kecskemét látképéről és egy, abban az évben, azaz 2009. tavaszán készült montázs jellegű. Érdekes, hogy a vásárlók a hosszúkás, látképes munkát szeretik, ahol ott sorakoznak a kecskeméti tornyok és tetők az alföldi horizont előtt. Jobbról balra: Nagytemplom, Városháza, Barátok temploma, Református templom, Evangélikus templom, Újkollégium, Zsinagóga. - Mészáros Marianna: Kecskeméti látkép


 (Ez a munkám eredetileg egy másik rézkarccal közösen volt lenyomtatva, mikor Nagybányán állítottak ki a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének tagjai. Akkor, Réti István egyik Nagybányai látképes festményét felhasználva egymásra nyomtattam az alföldi és a dimbes-dombos nagybányai tájat, aminek a Találkozások címet adtam.)

A 2009-es montázson pedig háttérben a Nagytemplom, az Aranyhomok Szálló és a Városháza homlokzata látható, elöl pedig a Barátok templomának hátsó része a Kéttemplom köz felől, a Kodály Intézet épülete, valamint a Psalmus Hungaricus szobor, azaz a Kodály emlékmű és a főtéri Kossuth-szobor jellegzetes vonalai ismerhetők fel. - Mészáros Marianna: Kecskeméti anzix


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése