2014. július 8., kedd

TÉR A TÉRBEN - Orosz István kiállítása, Rubik Ernő köszöntése








Vasárnap kezdődött a 13. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó, azaz a Csiperó. Az idén már a második olyan Csiperó zajlik, amelyben nem veszek részt fogadó szülőként vagy csoportvezetőként, pedig azt hittem, a kandós osztályomból összejön egy fogadó csoport, de tévedtem!


Még az esti megnyitó ünnepség előtt, délután a nyílt meg kecskeméti születésű Orosz István Tér a térben című szabadtéri kiállítása az Élménytár téren (ez volt szovjet hősi emlékmű tere, amelyet 2009-ben alakítottak ki, a Lordok háza mellett). Nagyszerű lehetőség ez a tér egy-egy ilyen kiállítása arra, hogy olyanokhoz is eljussanak a műalkotások, akik nem mennek be egy múzeumba vagy galériába. Jól is mutatnak ebben a térben a belógatott képek, de persze nem hagyományos papíralapú művek. Itt is fémre nyomtatott, vízálló grafikák, plakátok vannak kiállítva, amelyeken Orosz István jellegzetes képrejtvényszerű munkái láthatók.




 Külön érdekessége az volt az eseménynek, hogy Orosz István egykori tanára Rubik Ernő nyitotta meg a kiállítást és "2 in 1" módon, őt is köszöntötték és ünnepelték. Rubik Ernő 70 éves és az általa kitalált, a világot meghódított bűvös kocka 40 éves, ebből az alkalomból az egyik Európa gyermekeiért díjat neki ítélte a kuratórium és ezt itt adták át.
Tetszett, hogy megnyitó szövegében Rubik Ernő építésznek és amatőr játéktervezőnek aposztrofálta magát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése