2014. május 11., vasárnap

Márkus Géza - Előadás a Cifrapalotában

Szerdán már a történelemérettségin délelőtt felügyeltem, majd néhány dolgoz kellett elintéznem, és megpróbálta az iskolával kapcsolatos lemaradásaimat, teendőimet is bepótolni. De délután már egy előadásra mentem.
A Magyar  Holokauszt Emlékév egyik rendezvénye az a kiállítás, amely még április elején nyílt meg a Cifrapalotában Kecskemét és a magyar zsidó képzőművészet a 20. század első felében címmel. Ehhez a kiállításhoz egy előadássorozat is kapcsolódik, minden szerdán 16 órákor a Cifrapalotában tartják ezeket. Sajnos, az első előadásra, amely a múlt héten volt, az iskolai ballagás miatt nem tudtam elmenni. pedig érdekes lehetett, dr. Németh István tartotta Nemes Marcell, a műgyűjtő címmel. A Szépművészeti Múzeumban 2011-ben Nemes Marcell egykori gyűjteményéből ő rendezett kiállítást. Ezt láttam is, bejegyzés is készült róla 2011. decemberében.
Most szerdán volt a második előadás, ezt ifj. Gyergyádesz László tartotta Márkus Gézáról a Cifrapalota építészéről. Tanulságos volt, hiszen Laci megvilágította azt is, hogy miért van az, hogy a 19. század végén és a 20. század elején csupa német vagy zsidó származású építésszel találkozhatunk a magyarországi épületek tervezőjeként. A budapesti Műegyetemen 1900-ra 44,46 %-ra nőtt a zsidó származású hallgatók száma. Bennük, az asszimilálódó zsidó családok sarjaiban sokkal nagyobb volt a motiváció, hogy a társadalom hasznos tagjai legyenek. A másik tanulság az volt, hogy alig ismertem más munkát Márkustól, pedig elég termékeny volt annak ellenére, hogy fiatalon, 40 évesen meghalt. Sok terve ugyan nem valósult meg, és sokszor más építészekkel együtt szerepelt csak a "stáblistán", pl. Komor Marcellal, Jakab Dezsővel, Schikedancz Alberttel. Részt vett emlékművek felállításában is Telcs Edével, Kallós Edével. Cifrapalotáról eddig nem látott képeket is láthattunk, Banczik Róbert kimászott a tetőre és az ottani pirogránit díszekről készített közeli képeket. Az erről mellékelt kép is az övé. Itt Kecskeméten a Cifrapalota mellett a régi Szentháromság-temetőben van egy kápolna és síremlék, amelyet Simon Magdolna Márkus Géza terveként azonosított. Ennek Balatoni Farkas Ignác volt a megrendelője.









A jövő héten Perlrott Csaba Vilmosról lesz és Monori Laura, volt kandós tanítványom tartja.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése