2014. szeptember 2., kedd

Kalmár Pál életmű-kiállítása




Ma délután jó sokan összegyűltünk Kalmár Pál életmű-kiállításának megnyitójára az egykori Dán Kulturális Intézet épületébe. Már messziről látszik, hogy itt van valami esemény, mert Pali nagyméretű fotói borítják az ablakokat. Jó korán érkeztem, mert sejtettem, hogy sokan leszünk. Szűk baráti körnek már volt júliusban egy megnyitó, de akkor sajnos nem tudtam jelen lenni, mert éppen a Balaton környékén voltam alkotótáborban. Akkor a KKK (Kecskeméti Képzőművészek Közössége) életműdíját is átadták Palinak.
Ma a nagyközönség számára nyílt meg ez a nagyon sok munkát és 40 év alkotómunkáját bemutató tárlat, az épület összes termét felhasználva. Az eredeti kiállótermen kívül az egykori irodák, sőt még a garázs is bemutatóterem lett. Sőt az udvar is, de ott inkább Móder Rezső fémplasztikái láthatók.
Palit régóta ismerem, még a régi művházi szakkörből, tehát úgy 35 éve. Ismertem szobrainak egy részét, főleg a fából készülteket, de itt olyan mennyiségben voltak jelen, ami igen meglepő volt. Fémszobrok, talált tárgyakból készült plasztikák is szép számban szerepelnek, de az igazi meglepetés a sok-sok lírai absztrakt festmény volt a falakon.
Tábori hangulat (A börtön ablakába...) fogadta az érkezőket, majd megérkezett Pali. Virág Ági, aki a kiállítás kurátora, köszöntötte a jelenlevőket és átadta a szót Wehner Tibornak. Wehner Tibor áttekintette a 20. század második felének szobrászati kihívást és arról is beszélt, hogy Palinak a 70-es, 80-as években a hivatalos kultúrpolitika avantgárdot és nonfiguratívot elutasító szemléletével kellett felvennie a harcot, de a rendszerváltás után sem lett sokkal jobb a helyzet, mert a megváltozott érték és az értékválság, szintén nem kedvezett az ilyen típusú alkotásoknak.
A megnyitóbeszéd után néhány hangszeres zenét hallhattunk növendékek előadásában, de az igazi attrakció a Móder Rezső mobilszobrász és fémzeneszerző előadása volt, aki megszólaltatta a szobrait. Az utolsó kis művet Palinak ajánlotta: Kalmár Pali szobrászkodik.



















Egy kis beszélgetés, nézelődés után készítettünk egy csoport képet a jelenlévő, egykori kárászi alkotótáborban megfordultakról.
U.i.: A választási időszak ellenére egy politikus sem volt jelen! Hurrá!)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése