2014. augusztus 2., szombat

Kiállításmegnyitós csütörtök

Hétfő este érkeztem haza, de rézkarcozni, azóta sem kezdtem el. Mindig van valami. Könyvespolcot készítünk Petra volt szobájába, és ehhez a falapokat elő kell készíteni, csiszolni és két rétegben lefesteni. Ezt csináljuk ketten Márkkal, Péter pedig majd összeszereli. Így a leszakadt polc helyett megint lesz hová pakolnom a könyveket.




Csütörtökre két kiállításmegnyitót is hirdettek, 16 órakor a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Kápolna Galériájában az Új Energiák szimpozion anyagából nyílt egy kiállítás, 17 órakor pedig a Cifrapalotában Hazatértek 1914-2014 címmel az I. világháborúra emlékező kiállítás és egy ehhez kapcsolódó képzőművészeti tárlat. Mivel fél 6-ra orvoshoz voltam bejelentkezve, úgy gondoltam, hogy 1/4 4 körül ott leszek Cifrapalotában és a megnyitó előtt szépen kényelmesen megnézem majd egyrészt ezt a most nyíló kiállást, másrészt a kb. két hete nyílt Nagyurak és vezérek című régészeti kiállítást. De hiába terveztem így, a Cifrapalota ajtaján ezt állt: Technikai okok miatt zárva, kiállításmegnyitó 17 órakor. Akkor elbicikliztem a Kerámia Stúdióba, ahol a Kápolna utcai bejárat még zárva volt, de itt legalább elölről be tudtam jutni.Körbenéztem és lefotóztam a 8 művész munkáját : Babos Pálma, Samantha Bachman (USA), Michael Flynn (Wales), Gerit Grimm (USA), Kemény Péter, Şafak Çetin Özkan (Turkey), Monika Patuszynska (Poland), Szabó Ádám Csaba. Szegedi Zsolt a megnyitó szövegében azt mondta, hogy a hétvégén nyíló triennálé témájához próbáltak kapcsolódni a szimpozion résztvevői, de én nem nagyon fedeztem fel ezt a kapcsolódást. Engem most Kemény Péter lépcsős plasztikái ragadtak meg a legjobban, bár kétségtelen, hogy a Flynn Paprika Jancsija vagy Babos Pálma szerkezetei is nagyon érdekesek. 

Fél 5 körül visszamentem a Cifrapalotához, de ott kitessékeltek, csak 3/4 5-kor engedtek be, persze nemcsak engem, hanem a többi várakozót is. Gondoltam, a megnyitói gyorsan körbeszaladok még, így láttam pl. hogy az őskori barlang átavanzsálódott I. világháborús bunkerré. A földszintet teljesen ez a kiállítás tölti meg, az első emelet egy szobájában van a két hete nyílt régészeti anyag van, de a többi terem, beleértve a Pávás termet is, ehhez a most nyílt történelmi kiállításhoz kapcsolódik. A képzőművészeti rész a II. emeleten van (száműzve), pedig itt Mednyánszky László, Farkas István és Nagy István rajzai, festményei láthatók! Még éppen volt egy-két ülőhely a Pávás teremben ez első sor fenntartott székein kívül, hát leültem és vártam. A hagyományőrző katonák felsorakoztak, a citerások szintén, a tömeg csak gyűl és gyűlt, de prominens emberek még nem érkeztek meg. Negyed 6-ig vártam, akkor kimenekültem a teremből. Akkor már a közönség közösen énekelte a "Kimegyek a doberdói harctérre..." dalt. Ismét rájöttem arra, hogy mennyire nem szeretem, mikor politikus nyit meg egy kiállítást, mert akkor egy csomó ember csak emiatt jön el.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése