2014. augusztus 5., kedd

IV. Nemzetközi Szilikátipari Triennálé

Vasárnap délelőtt nyílt a Kulturális és Konferencia Központban a IV. Nemzetközi Szilikátipari Triennálé, amelynek címe, témája most az Új energia volt. Igyekeztem volna most is egy kicsit előbb érkezni, hogy még a tömeg előtt nézelődhessek, de nem sikerült csak kb. negyedórával 11 előtt érkezni. Most Márk is jött, főleg azért, mert egykori kandós osztálytársai is ígérték, hogy ott lesznek. Ám, hiába érkeztünk előbb, nem lehetett felmenni az 4. emeleti kiállítótérbe, lent a földszinten kellett várakozni, és a megnyitót is ott tartották, sejthetően a törékeny műalkotások védelmében, na meg a lenti hőmérséklet egy kicsit jobban elviselhető volt, mint a fenti.
A várakozást beszélgetéssel ütöttük el, gyorsan kikérdeztem a Pécsen tanuló volt diákokat, kivel mi van mostanában?
11 óra után felsorakozott a nemzetközi zsűri (Geszler Mária és Probstner János kivételével) és megkezdődött az igen hosszúra nyúlt megnyitó ceremónia. Fusz György beszéde után Claudia Casali a faenzai Nemzetközi Kerámia Múzeum igazgatója nyitotta meg a triennálé kiállítását. Hosszú volt, hiszen minden elhangzott magyarul és angolul, valamint több díjat is kiosztottak és ezeket ismertették.
Kormos Emese el is mondta a "díjkiosztó" előtt, hogy eddig is probléma volt az, hogy a díjazottakat csak 2 nappal a megnyitó előtt tudták értesíteni és így azok, a legtöbb esetben nem tudtak eljönni. Nem tudom, miért 2 nappal a megnyitó előtt ül össze a zsűri és akkor dönt? A mai digitális világban, miért nem lehet a jó és részletes fotók és leírások alapján, egy videó konferencián meghozni ezt a döntést, legalább 2 héttel a megnyitó előtt? Nem szükséges ma már, hogy minden zsűritag egy helyen legyen, elég ha a net összeköti őket.
De hiányérzetem nem csak emiatt volt. Nem értek a kerámiához, ezért jó lett volna, ha magáról a kiírásról és arról, hogy a díjazottak milyen újszerű elképzelés vagy kivitelezés miatt kapták a díjakat. Nem mindig jöttem rá a díjazott vagy kiállított műveket nézve, hogy hogyan kapcsolódik a kiírt tematikához, az Új energia címhez. Persze tudom, hogy hosszú volt így is a megnyitó, de ha egy kicsit összefogottabb és rövidebb ismertetést kaptunk volna a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítványról, akkor belefért volna.
Majd egy óra múlva felmehettünk a kiállítóterembe, ahol kiválasztott 85 alkotás betöltötte az egész teret. Ahogy felért mindenki már alig maradt hely. Igyekeztem módszeresen körbefotózni a tárlatot, de mielőtt végigértem volna, Márk már kérdezte, mikor megyünk. Úgy voltam vele, hogy majd visszamegyek és amikor nem lesznek majd annyian, akkor nézelődök majd, illetve a akkor folytatom a fotózást, és akkor majd nem lóg bele állandóan valaki a képbe.Örömmel fedeztem fel két volt kandóst is az alkotók között: Lantos Timit és Strohner Marcit.
Jó, hogy kaptunk katalógust, így itthon is beazonosíthatók a munkák, de hogy ki kapott és milyen díjat, az ebben sincs benne. Megtaláltam viszont a triennálé honlapját (http://www.kitsa.org/magyarul/informacio.html)
és onnan kimásoltam a díjazottak névsorát:











I. Díj - IRINA RAZUMOVSKAYA (Russia)
II. Díj - ÖMÜR TOKGÖZ (Turkey)
III. Díj - SIMON ZSOLT JÓZSEF (Hungary)
A Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány Pályakezdő Művész Díj
MARION DELARUE (France)
a Herendi Porcelánmanufaktúra Különdíj
REJKA ERIKA (Hungary)
 

a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának Különdíj
GÁSPÁR GYÖRGY (Hungary)
Elismerő Oklevél:
KARINE BENVENUTI (France)

MAKOTO HATORI (Japan)
CRISPIN McNALLY (Portugal)
GABRIELLA SACCHI (Italy)
VARGA DÓRA (Hungary)

 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése