2016. március 23., szerda

VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé - Cifrapalota

Elég lehetetlen időben, kedden 13 órakor nyílt meg a VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé a Cifrapalotában. Ifj. Gyergyádesz László ötlete alapján indult ez a biennálé, amelynek az aktuális témáit is ő találta ki, és természetesen ő a kiállítás rendezője is. Idén is nagy volt az érdeklődés a művészek részéről, 222 darab mű érkezett be a felhívásra (egy művész egy művel pályázhatott) és ebből, a zsűrizés után 122 került bemutatásra.
A megnyitóra is sokan jöttek el a szokatlan időpont ellenére. (A nem túl nagy teremet csak az Aurin leánykar is képes - nemcsak hanggal - betölteni, hát még a sok érdeklődő.) A politikusi megnyitóktól sohasem vártam túl sokat, ez most sem volt másként. Balogh Zoltán miniszter helyett Soltész Miklós államtitkár érkezett a biennálé megnyitására, akinek a szövege végére csak sikerült egy kis kormány propagandát beillesztenie.










Na, de beszéljünk inkább a művekről és az alkotókról. A díjazottak: Kustár Gábor szobrászművész, Zelenák Katalin textilművész










Ezek mellett "erkülcsi" díjakat is odaítélt a zsűri. Ezeket Széles Judit textilművész, Olascher Tamás festőművész, Tápai Nóra textilművész és Varga József Zsolt festőművész kapta.












Ezekből is látható, hogy a textilesek igen erősen képviselték a szakmát ezen a pályázaton és bizony a grafikusok ismét nem kaptak díjat, bár Tápai Nóra munkája komputergrafika. Nekem tetszett Kőhegyi Gyula fametszete, Lendvai Péter Gergely Aszkétája, Mátrai István a témát elég szabadon feldolgozó montázsa, Penkala Éva hímzéses munkája, G. Szolláth Katalin installációja és Jászberényi Matild textilje.



























A megnyitó után siettünk le Bajára, ahol az én kiállításom nyílt.

1 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy az én "Radnótis" alkotásom is felkeltette a figyelmet... :-)
    Üdvözlettel: Mátrai István

    VálaszTörlés