2013. március 9., szombat

NORDJUMP fotókiállítás a Dán Kulturális Intézetben

A tegnap este nyílt a kecskeméti Dán Kulturális Intézet első idei kiállítása, ahol három kecskeméti kötődésű fiatal fotói láthatók. Mindhárman, Gál Bettina (volt bolyais, tehát tanítvány volt), Kovács Szabolcs és Tamás László (volt katedrás) megfordultak Dániában, egy népfőiskolai szemesztert töltöttek kint és közben kirándultak, stoppoltak és fotóztak. Mint ahogy Kormos Emese a Nemzetközi Kerámia Stúdió művészeti titkára, aki a megnyitón mondta, a fotókon elsőre sok dán sztereopítia (bicikli, tenger, szél, rend és tisztaság, környzetvédelem, megújuló energiák stb.) feltűnik, de szerencsére nem szokványos, hanem erőteljes fiatalos lendületben. Én ugyan még nem jártam Dániában, de már elég régóta járok a Dán Kulturális Intézetbe, ahol alkalmam nyílt egy kis betekintést kapni a dán kultúrába, gondolkodásba. Ha valaki kifizetné a számláimat fél évre, nagyon szívesen részt vennék én is egy dániai népfőiskolai kurzuson. Annak idején szerettem volna, ha Petra is kimegy, de német nyelven nem találtunk nekivaló kurzust, az angolt meg nem merte bevállalni. Több tanítványom és ismerősöm is élt ezzel a lehetőséggel, és mindannyiukra nagy hatással volt, amit ott láttak, tanultak.
Az észak-dániai Vra-ban töltött kurzus része volt egy hosszabb kirándulás, az egyik alkalommal Berlinbe, utána Prágába, és mivel a túra után egy hét szünet következett a népfőiskolán, a fiatalok stoppal tovább barangoltak Európában. Amszterdam és Párizs volt a két célállomás. Ezeket az utazásokat egy hatalmas térképen közzétett fotókon lehetett az egyik falon. A megnyitón egy egyikük elmodta, hogy akkor stoppolt először és hogy csupa kellemes tapasztalítuk volt mind a stoppolással, mind a szállással kapcsolatban, amit a neten a "bérelhető kanapék" rendszerén foglaltak le. Irígyeltem őket, és visszaemlékeztem a saját stoppos emlékeimre, amikor még itthon is mindennapos volt és nem volt veszélyes.











Betti a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetemre grafikára járt, most a MOME fotós hallgatója és éppen kint van az Erasmus programmal Finnországban, Turkuban, épp ezért ő nem tudott ott lenni a megnyitón. Először ki sem derült számomra, hogy melyek az ő munkái (ott nem voltak feliratok), rögtön teteszett az a nyolc munka a bejárat mellett, ahol a két kép egymásnak fejjel lefelé volt egymásra vetítve és középen egy dán kifejezés szövege szerepelt. Azért jó lett volna, ha ezek ott lettek volna magyarul is egy képaláírásban, mert aki még nem járt Dániában nem tudja mit jelentenek, másrészt aki később jön el megnézni a kiállítást szintén nem segítség nélkül marad.
Betti képei mellett a fiúk iskolai munkáiból az elhagyott azbesztgyárról készült fotósorozat tetszett.
A megnyitón Csepeli Péter adta elő saját szerzeményeit. Ő szintén Dániában tanult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése