2013. március 15., péntek

Honfoglalás kori leletek Pest megyéből

"Nem múlhat el nyomtalanul" címmel nyílt szerda délután kiállítás a Cifrapalota egyi földszinti termében a Pest megyei honfoglalás kori leletekből. Nagyon örültem ennek a tárlatnak, hiszen minden évben tanítom és a szóbeli érettségi tételek között is szerepel a magyar honfoglalás kori művészet és eddig itt Kecskeméten nem volt ebben a témában látható ebből semmi. Pedig jó lette volna, mert eléggé idegenkednek a diákok ettől a tételtől. Sajnos, ez a mostani anyag is csak március végéig látható itt.























A terem közepén egy sírrekonstrukció látható, körben tablóükon magyarázó szövegek és a tárlókban főleg fémeszközök és díszek, meg agyagedények.
A szokásos protokoll (Mák Kornél) után Füredi Ágnes régész mesélt egy kicsit a feltárásokról, és arról a tarsolylemezről, amelyet ő talált meg (Bugyi-Felsővány területén), és amelyet minden honfoglalás korral foglalkozó régésztársa irigyelhet, mely nem mindenkinek adatik meg, hogy ilyet találjon. Egymás mellett három honfoglalás kori palmettás díszítésű tarsolylemez volt kiállítva a fő helyen, olyan triptichon-szerűen: a Pest megyei lelet mellett kétoldalt egy-egy a Katona József Múzeum gyűjteményéből.
Sajnos a megnyitó után siettem el, mert arra a napra jutott még egy megnyitó, de addig sikerül ledokumentálnom az anyagot és úgyis jövök én majd kedd több osztállyal is, s akkor lesz idő alaposabban szemügyre venni mindent.
Külön örültem, hogy néhány diákom az osztályomból is megjelent a megnyitón, sőt volt aki az egy nappal korábbi Schrammel kiállításon is ott volt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése