2013. március 16., szombat

VI. Kortárs Keresztény Ikonográfai Biennálé - Angyalok - Cifrapalota


Csütörtökön délután a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében nyílt meg a VI. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé, amely témája az Angyalok voltak. A biennálé ötlete ifj. Gyergyádesz Lászlótól származik. A sorozat első tárlata 2002. nyárán volt és a Kereszt és keresztrefeszítés címet viselte. Erre az alkalomra festettem a Colosseumban felállított új keresztről egy nagyméretű képet, de akkor azt nem válogatták be kiállításra. A II. biennálé témája a Genézis - Őstörténet volt, a 2005. tavaszán. Már itt is látszik, hogy a biennálé elnevezés kissé sántít. Talán a legérdekesebb és leginkábbb a kortárs képzőművészet  kifejezőeszközeit felvonultató kiállítás a harmadik, az Oltár című volt 2006. végén. Aztán a negyediktől kezdve már az én munkáim is szerepeltek, például a Jézus példabeszédeit feldolgozó és 2008. őszén megrendezésre került tárlaton a Tanítás című, az ötödiken, amely az Apokalipszisről szólt és 2009. végén volt, Az én Apokalipszisem című rézkarcom szerepelt. Az idei, hatodik biennálén pedig az Angyalból sosem elég című rézkarcommal vettem részt.












A Cifrapalotában (az állandó kiállítások egy-egy részének leszedésével) került megrendezésre a 114 művet bemutató hatalmas anyag. Az I. emeleti három utcafronti teremben a nagyobb mértű festmények, plasztikák, textilek, míg a II. emeleti udvari termemben inkább a kisebb méretű grafikák kaptak helyet. A megnyitóra is hatalmas tömeg gyűlt össze, amely egyrészt a sok kiállítóművésszel volt magyarázható, másrészt - gondolom - azzal, hogy maga Fekete György az MMA elnöke nyitotta meg és adta át a díjakat (én egyébként is mentem volna, sőt...). A megnyitó szövegében a tőle megszokott dolgokról beszélt, azaz a jó és pozitív művészetről és a káros, negatív művészetről, és hangsúlyozta, hogy ez a kiállítás most itt a jó és pozitív kategóriába tartozik. Én nem hiszek ebben a felosztásban. Minden bizonnyal sokan a vallás oldaláról közelítik meg ezeket a témákat, de vannak, akik nem, és szerencsére még nem kell keresztlevelet mellékelni a művek beadásakor. Laci, aki a megnyitó végén említette, hogy még nem találta ki a következő biennálé témáját, de törekszik arra, hogy komolyabb teológiai felkészültség nélkül is megérintse és alkotásra sarkallja a művészeket. Pontosan ez a sokféleség teszi érdekessé ezt az anyagot. Az MMA két díjat ajánlott fel, amelyet Ardai Ildkó textilművész és Kalmárné Horóczi Margit (neki éppen a hét elején nyílt életmű-kiállítása) kapott. Emellett négy "erkölcsi díjat" is kiosztottak, ezeket Ruttkay Sándor, Aknay János, Ruczek Zsófia és Olajos György kapták.













Itt voltak a bajai kollégák is, a volt szegedi tanáromat is láttam, és volt tanítvánnyal is találkoztam a kiállító művészek között. A saját és a díjazott munkák mellett még két művet mellékelek: Jászberényi Matild textiljét és Rainer Péter tárgyát.




Elsőre nem is sikerült mindent befogadnom, visszamegyek még nézelődni.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése