2016. október 23., vasárnap

Pompeji kiállítás - Szeged

Szombaton Szegedre, a Pompej kiállításra vittem a diákjaimat. Nehezen jött össze a kellő számú jelentkező.Illetve először megvolt a létszám, de aztán egyre csak fogyott, végül csak 29 diák jött el.
Tízre odaértünk a Móra Ferenc Múzeum elé, ahol megvettük a jegyeket, lekabátoltunk, majd az ottani restaurátor, Hamar Edina tartott egy kis előadást a restaurálásról, illetve a Pompej kiállítás hátteréről.




















Fél 12-től indult a vezetés, ami egy órás volt. Elég jó volt a kiállítás, aki nem járt még Pompejben, az is jó képet kapott. Volt sok eredeti műtárgya, de amit nem tudtam elhozni, arról készült egy másolat. A termek dekorációja visszaadta a pompeji villák hangulatát. Különösen hatásos volt a filmvetítés a Vezúv kitöréséről.
Aztán szabadidőt kaptak a diákok. Nagyon szép napos időnk volt.
Kettőkor a Kass Galériánál találkoztunk újra, ahol a magyarországi római kori leleteket állították ki, de ezen kívül Kass János Zenéhez kötődő grafikai sorozatait is láthattuk.














Innen átsétáltunk a Fekete Házhoz, ahol folytatódott a Pompej kiállítás. Itt volt egy szoba, ami 18+-os volt (hasonlóan a Nápolyi Régészeti Múzeumhoz), ahol két olyan fülke volt "berendezve" beépített ággyal, amilyenek a pompeji nyilvánosház fülkéi is voltak. Itt a falfirkák voltak a legérdekesebbek.

















Utána még volt lehetőség egyet sétálni, fél 5-kor indultunk vissza, 6 előtt egy kicsivel értünk haza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése