2013. szeptember 5., csütörtök

Nyári kiállítások a Cifrapalotában



Mivel szinte egész nyáron nem voltam itthon, a megnyitókról is lemaradtam. A zempléni kirándulás után próbáltam behozni a lemaradásom. A Cifrapalotában jelenleg 4 kiállítás is van, de ebből csak egy igazán képző-, illetve iparművészeti. Ez a pávás teremben a SIGNUM - Egy születőben levő új gyűjteményi egység a Kecskeméti Katona József Múzeumban, amely ifj. Gyergyádesz László válogatása az eddigi Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálék anyagából, illetve annak is abból a részéből, ahol a műveket sikerült a múzeumnak megvásárolnia vagy a múzeumnak adományozták az alkotók. Tőlem a Tanítás című rézkarcom szerepelt, amely a Jézus tanításai témára készítettem 2008-ban.


Az első emelet többi termében, ahol eddig a Múzeum született című állandó kiállítás volt, Az aranykor polgármestere - Kada Elek és Kecskemét címmel nyílt a nyáron egy új kiállítás. Kada ebben 100 éve halt meg, és a tárlat bemutatja az ő sokrétű polgármesteri tevékenységét. Annak idején ő alapította a Katona József Múzeumot és Könyvtárat, a Művésztelepet és ő hívta ide Ivány-Grünwald Béláékat. Erre a kiállításra akarom majd elvinni a kadás diákokat, ha már így hozta a sors, hogy most őket tanítom. 















A másik két kiállítást csak végig futottam, annyira nem tud izgalomba hozni néhány lezuhant repülőgép összeroncsolódott maradványa, azaz a Törött szárnyakon című tárlat, bár láttam, hogy egy olyan 10-12 éves körüli kisfiú egyszerűen képtelen volt otthagyni a kiállítótermeket, hiába hívta a nagymamája. A másik kiállítás a Búza - kenyér - ÉLET című számomra érdekesebb volt a néprajzi jellege miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése