2016. július 29., péntek

Budapesti múzeumosdi

Kétnapos barátnős múzeumosdink első napján Budapesten nézelődtünk. Nem a legjobb napot fogtuk ki, bár ki tudja? Egy nagy felhőszakadást mi épp a Magyar Nemzeti Galériában vészeltünk át.
Szóval, délelőtt Magyar Nemzeti Galéria volt a program, elsőkét a Modigliani kiállítás. Ezen nem lehetett fotózni, így saját képeim nincsenek. Elég átfogó tárlat volt, amely az ábrákkal, feliratokkal szépen bemutatta az École de Paris alkotójának alakját, munkásságát és az egész korszakot.











Közben eszembe jutott, hogy milyen jó lett volna, ha a kurátorok ismerték volna Farkas Antal Jama Modigliani parafrázisait és azt is most itt láthatná a nagyközönség! Ezeket a képeket 2012-ben készítettem a Magyar Fotográfia Múzeumban Jama emlékkiállításán.




Ezek után a büfében megpihentünk, majd a Perspektívák - Művészet és Etnográfia című kiállítással folytattuk. Itt a különböző törzsi maszkok mellett Vajda Lajos és Kassák Lajos munkái is szerepeltek.



















A Várból a IX. kerületbe mentünk, a Gát u. 3. szám alá, ahol József Attila Emlékhelyet alakítottak ki és díjat is kapott nemrégiben. Kicsi, de érdekes kiállítás volt, főleg persze az irodalom iránt érdeklődők számára.












Az utolsó helyszínünk a VII. kerületi Nefelejcs utca 26. volt, ahol a Róth Miksa Múzeum működik. A szecesszió üvegművészének egykori lakásában megmaradtak az ő saját bútorai, ezt az emeleten lehet megtekinteni, de mellett sok munkája, üvegablakok, mozaikok is ki vannak állítva. Az egykori műhelynek csak az udvar túlsó végében láthatók a falai, berendezése nem.
















Egy kellemes vacsorával is megjutalmaztuk magunkat a Halkakas nevű helyen.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése