2016. július 16., szombat

Visszakerült a Czollner téri Nepomuki Szent János-szobor

A mai napon visszakerült a Czollner térre a Nepomuki Szent János-szobor, amelyet szeptemberben szállítottak el. Az elmúlt hónapokban a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Kosik Márk Titusz (ő is tagja az ART Brigádnak) dolgozott rajta, ő restaurálta. Mint ahogy már beszámoltam róla, ez a szobor volt a diplomamunkája Márknak. A szobor bal keze teljesen hiányzott, ezt ki kellett egészíteni. Sajnos, korabeli fotót nem találtunk róla, így analógiák alapján mintázta meg Márk ezt a kezet és abban a feszületet.
A szállítás és felállítás egy ilyen szobor esetében elég körülményes és nehéz, többórás munka. Úgy dél körül érkeztek meg Budapestről, 3 diák és két restaurátor tanár, valamint a darus szállítókocsi és négy órakor állt már a 4 részből álló szobor (3 rész talapzat, plusz a szobor), de még fúgázni kellett egy kicsit, talán fél 5-re végeztek vele teljesen.
A munkálatok közben többen odajöttek, örültek, hogy visszakerül és megszépült a szobor, bár olyan is volt, akinek fel se tűnt, hogy nem volt itt egy ideig.
Gondolom, majd lesz valami hivatalos átadó, újra szentelés, vagy valami hasonló, de ennek megszervezése a tulajdonosnak, azaz Kecskemét Megyei Jogú Városnak a feladata lesz.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése