2014. december 3., szerda

Bécsi kirándulás 1. - Kunsthistorisches Museum: Velazquez

Mostanában egy tanévben csak egy bécsi kirándulásra tudom összeszedni, rábeszélni az embereket. Erre az egyre viszont sokan szeretnének jönni, mert az adventi Bécset mindenki látni akarja, pedig én nem elsősorban ezért, hanem egy-egy jó időszaki kirándulás kedvéért megyek.
Szombaton a szokásos 5 órai indulással kezdődött a nap. A parkolóban csúcsforgalom volt, legalább 6 busz indult, bár nem mind Bécsbe ment.
Pesten felvettük Márkot és Adélt, Győr körül egy kis pihenőt tartottunk, de ott is összefutott jó sok busz. Aztán 3/4 10 körül szálltunk ki a buszból a Természetrajzi Múzeum mögött. Szépen elsétáltunk a Kunsthistorisches Museum felé, ahol a bécsi programunk indult, de a vásári bódék még zárva voltak. Két csoportra kellett osztanom a diákokat, két német nyelvű vezetést rendeltünk meg a Velazquez kiállításra. (Kicsit hosszadalmasabb így egy-egy tárlatvezetés, de hiába kérnék angol nyelvű vezetést, a diákok közül nem biztos, hogy mindenki mindent megértene belőle.)
Sokan voltak a kiállítóteremben, de most már itt is vannak kis fejhallgatók, hogy legalább lehet hallani a vezetést. Sajnos, a pont az időszaki kiállításon nem volt szabad fotózni, amit én tiszteletben tartottam, de a neten találtam két fotót a kiállításról. Nagyon örültem, hogy elhozták Londonból a Vénusz tükörrel vagy Madridból a Vulkánusz műhelye című képeket. Jó, hogy láthatták a diákok is közelről Velazquez ecsetkezelését és láthatták, mit vártak el Madridban és Bécsben egy portrétól. Jó volt az is, legalább egy 1:1 méretű másolatot kihelyeztek a kiállítóterembe a Las Meninasról, ha már a Prado nem adta kölcsön.





Mi csak délig maradtunk itt, aztán elindultunk a Freyung felé, hogy egy kis kolbásszal elintézzük az ebédet. Az idő nem volt túl szép, végig szemerkélt valami, de nem is sokat mászkáltunk.
Gyorsan elszaladt a szabadidő, 14:20-ra az Albertinába kellett visszaérnünk, de erről már a következő bejegyzésben írok majd.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése