2013. december 17., kedd

20 éves a Kecskeméti Szabadiskola


Az 1993 óta működő Kecskeméti Képzőművészeti
Szabadiskola évente rendszeresen kiállítja diákjai munkáit. Az idei tárlat, amely szombat délután nyílt meg, más egy kicsit, mert most nem csak az idei szabadiskolások alkotásait láthatjuk a Katona József Könyvtárban, hanem azoknak az egykori szabadiskolásoknak is a mostani munkáit, akik a vizuális kultúra valamelyik területén dolgoznak. Ramháb Mária könyvtárigazgató köszöntője után Kriskó János nyitotta meg a kiállítást. Valószínű, hogy a sok jelenlevő mindegyike, valamilyen kapcsolatban áll a Szabadiskolával, vagy egykori, esetleg mostani szabadiskolás, vagy egy szabadiskolás szülője, hozzátartozója. Én is az vagyok, egyrészt mindkét gyermekem hosszú-hosszú évekig volt szabadiskolás (most Márkkal mentem a megnyitóra), másrészt tanítványaim is járnak a Szabadiskolába, sokszor pont az én javaslatomra. Hiszen itt kis csoportokban sokkal koncentráltabban tudnak fejlődni vagy felkészülni a felvételire, mint egy iskolai szakkörben. Több bolyais is járt Bruncsák András festő osztályába, vagy Vass-Eysen Ervin építészet osztályába, de hébe-hóba Patkós László grafika osztályában vagy Gyenes Péter alakrajz osztályban is előfordultak.








Most Bene Bence, volt bolyais tanítványom hívott meg először, de aztán persze jött a meghívás e-mailben Patkós Lacitól, aztán személyes találkozásunkkor szóban Bruncsák Andrástól. Bencének több munkája is szerepelt a tárlaton: akvarell, plasztika, makett, tanulmányrajz.
A régi diákok közül öröm volt összefutni Teklics Judittal, aki belsőépítészettel foglalkozik és akit még az ÉZI-ben tanítottam valamikor az 1980-as évek vége felé, vagy Gaál Krisztiánnal, aki a MOMÉ-n végzett építőművészként és a Kandóban volt a tanítványom. Persze volt, akinek csak a munkái voltak most jelen, személyesen nem tudott itt lenni. Az idén, hogy a megnöveljék a kiállítási felületet, egy rácsos fából készült szerkezetet építettek fel. A Szabadiskola facebook oldalán, illetve a youtube-on nyomon követhető ez a 8 órai munka 3 percben. Megéri megnézni: http://www.youtube.com/watch?v=zGoC8ZRDZyw
Mindig nagy érdeklődéssel szemlélem a rézkarcos falat, de ma már Horváth Sándoron kívül nem ismerek onnan senkit, pedig most is voltak igazán színvonalas munkák.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése