2013. december 5., csütörtök

Barcsay mester és tanítványai - Kodály Intézet

Már egy héttel ezelőtt ott  voltam a Kodály Intézetben, nem figyeltem a meghívón szereplő dátumra. Tehát tegnap nyílt meg Barcsay mester és tanítványai - Balogh László, Deim Pál, Konok Tamás című kiállítás a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetben. Virág Ági újabb és újabb helyszíneket talál a Cifrapalotából kiszorult képzőművészeti tárlatoknak. A kiállított művek zöme a Barcsay Művészeti Alapítvány vándorkiállításaként került Kecskemétre, ahol kiegészült néhány olyan munkával, amelyek a Kecskeméti Katona József Múzeum tulajdonában vannak, illetve egy Deim Pál által készített zománcplasztika a Zománcművészeti Alkotóműhely gyűjteményéé.





A helyszínen kívül rendhagyó volt a megnyitó is, hiszen nem mindennapos, hogy egy orvos mondjon köszöntőt. Ezúttal Dr. Preiszinger Andrea (ő is leninvárosi volt) beszél Barcsay mesterről, akinek a Művészeti anatómia könyvét annak idején ő is megkapta. A Barcsay Művészeti Alapítvány képviseletében Kónya Ferenc beszélt, majd Molnár Péter grafikusművész nyitotta meg a tárlatot. A megnyitón elhangzott szövegek itt olvashatók:






Egészen sokan ott voltak a megnyitón, volt egy kis zene is, de persze a megfontosabbak a művek voltak. Ez egy igazán jó válogatás, és nekem különösen tetszik, hogy Ági nemcsak a címeket írja ki a képek alá, hanem egy-egy olyan szövegrészletet is, amely segíti a kevésbé járatos nézőt a megértésben, a befogadásban. Sőt kitett két könyvet is, amelybe bele lehet lapozni, kicsit megpihenve a nézelődés közben.








Hazafelé a leszálló ködben és a kivilágított főtéren készítettem még néhány fotót.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése