2018. augusztus 21., kedd

Kárpátaljai kirándulás 1 nap - Beregszász, Bene

Kedden indultunk a tantestülettel Kárpátaljára. Hét körül elindultunk, a határig két helyen álltunk meg, majd a határon másfél óráig tartott az átkelés. Akkor azt hittük, ez hosszú volt, de hazafelé még hosszabb lett.
A hátáron várt bennünket András, az ottani idegenvezetőnk. Először Beregszászra mentünk, az ottani magyar múzeumba, ahol az múzeum igazgatója vezetett bennünk végig. Sok emléktárgy került egymás mellé, pl. Lenin plakett és Petőfi.























A múzeum után sétáltunk egyet a városban. Megálltunk a katolikus templom előtt, de nem mentünk be, bár én azért beszaladtam. Láttuk Petőfi szobrát, amit a Soros Alapítvány támogatásával állítottak fel. Az egykori zsinagóga épületét, amiből szocialista kultúrház lett és most egy takaró fólia takarja a ronda látványt.


























Egy pincelátogatást is beszervezett András, Bene nevű helyen. Ezen a helyen találták meg azt a honfoglalás kori süvegcsúcsot, amit szoktam is tanítani. Van egy kis emlékműve is, amit az utolsó napon a buszból sikerült lefotóznom.





















Elég későn értünk a szállásra, ahol iszonyú meleg volt a szobában. A késői vacsora, az udvari ricsaj és a meleg miatt elég nehezen aludtam el.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése