2016. június 8., szerda

Hundertwasser és Hasegawa grafikái - Gerbeaud-ház

Egy hét kihagyással újra Budapestre kellett utaznom, egy újabb egészségügyi dolog miatt és szokásomhoz hívem ezt az utazást ismét összekötöttem egy kiállításlátogatással. A Vörösmarty téri Gerbeaud Ház emeletén Kelet és Nyugat - Hundertwasser és Hasegawa grafikái címmel rendeztek egy tárlatot. Hundertwasser munkáit elég jól ismerem és pár hete jártunk éppen a KunstHaus Wienben, ahol a hagyatékát őrzik és egy állandó kiállítás keretében folyamatosan látható a nagyközönség számára. Róla, mármint az osztrák Hundertwasserról köztudott, hogy mennyire vonzódott a keleti kultúrákhoz.









A japán Shoichi Hasegawaról semmit sem tudtam eddig, de olvastam, hogy ő pedig keleti létére a nyugati kultúrák iránt érdeklődött és Párizsban telepedett le. Ezért nagyon izgatott, hogy milyenek lehetnek az ő grafikái?
A terem első felében voltak a jól ismeret, nagyon színes, meseszerű Hundertwasser szitanyomatok, akvarellek és a második részben Hasegawa visszafogottabb, de színes grafikái, amelyek zömmel kollográfiák (collagraphy) voltak, azaz olyan anyagnyomatok, amelyet mélynyomásos technikával nyomtatnak le. Számomra nagyon érdekes és izgalmas volt ez a majd 70 művet látni.




 Az állomás felé éppen elhaladtam a Deák 17 Galéria előtt, ahol a budapesti Kisképzősök kiállítása volt, de már nem fért bele az időmbe, hogy megnézzem, de talán majd legközelebb!




1 megjegyzés: