2012. április 25., szerda

Báron László emléktábla a Ciróka Bábszínházban

A szombati kiállításmegnyitón Balanyi Karcsi és Lakatos Pali is kérdezte, hogy hallottam-e arról, hogy másnap avatják fel a Ciróka Bábszínházban Báron Laci bácsi emléktábláját? Hivatalos meghívót nem kaptam, csak az újságban olvastam, és szándékoztam is elmenni. Április 22-én lett volna Laci bácsi 81 éves, tavaly itt a Cirókában ünnepeltük a 80. születésnapját. Lakatos Pali már régen mondta, hogy elkészíti ezt az emléktáblát, ennyivel tartozik Laci bácsinak. Pali ugyan azt szerette volna, ha a márciusban nyílt életmű-kiállítás megnyitója után szépen átsétálunk, és így avatjuk fel az emléktáblát, de végül másként alakult.
Tehát hivatalosan: vasárnap délelőtt 10 órakor avatták fel a Ciróka Bábszínházban Báron László (1931-2011) emléktábláját, amelyet Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész készített. Rumi László és Szabó Balázs megénekeltette a családtagokból és a tisztelőkből álló közönséget, és leleplezték az emléktáblát. Egy pár szót beszéltem Manyikával, és említette, hogy a lányok (Laci bácsi és az ő lányaik) felajánlották a város számára a régi lakóházat (amelytől nem tudott Laci bácsi megválni, és nem emlékszem, hogy Belső-Szegedi út, vagy Szultán utca), hogy ott valamiféle múzeum jöjjön létre Laci bácsi munkásságából. Nem tudom, mikorra lesz ebből valami, főleg ha olyan épületekre gondolok, mint az egykori Városi Mozi. Én mindenképpen üdvözlöm ezt a kezdeményezést, és várom, mikor mehetünk az avatási ceremóniára! Addig is már biztos Laci bácsihoz kapcsolódó esemény, május 12-én szombaton a Cifrapalotában a Laci bácsi életművét bemutató kiállítás zárónapján emléknapot rendeznek, amelynek a pontos programja még alakulóban van.
Balanyi Karcsi adott egy példányt a Laci bácsiról írt monográfiából, amelyet ifj. Gyergyádesz László írt és ő szerkesztett és még  márciusban jelent meg. Mikor belelapoztam meglepődve láttam, hogy lábjegyzetben szerepel a nevem, illetve az ART Brigád blog a 23. oldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése