2016. február 18., csütörtök

A Bugaci-Aranymonostor projekt









Szerda délután a Cifrapalotában a Kecskeméti Városszépítő Egyesület szervezésében Rosta Szabolcs számolt be a Bugaci-Aranymonostor projektről, a Bugac közelében feltárt Árpád-kori leletanyagról, az ásatásokról és fejlesztési tervekről. Elég érdekes volt és tényleg jó lenne, hogy a fejlesztési tervek is valóra válnának. A két évvel ezelőtti Kolostorok kincs kiállításon már láthattunk bizonyos dolgokat erről ezt ásatásról a Cifrapalotában, de ezen ez előadáson sokkal több, és talán jelentősebb leletről is láthattunk, hallhattunk. A pusztatemplomok köveit elhordták és beépítették máshová, kevés kőfaragás maradt fenn, de 4.500-5.000 fénytárgyat van az Árpád-korból. (A mellékelt fotók a prezentációról készültek.)

















Például egy 26 cm átmérőjű zománcozott korongról, amiről először azt gondolták, hogy limoges-i, de most inkább Felső-Rajna-vidékinek tartják. mert 1182-ben Limoges-ból visszamentek Kölnbe a szerzetesek és magukkal vitték ezt a technikát. Jelenleg épp restaurálják ezt az a tárgyat.

 
Szeretnének egy olyan középkori élményparkot létrehozni, mint amilyen Franciaországban, Guédelonban is van, hol középkori eszközökkel hoznak létre tárgyakat, építenek fel egy kastélyt stb.









Jelen volt Bugac polgármestere is, aki azt mondta, hogy a tervek már megvannak. és 2017-től várható a pályázati pénzek lehívása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése