2016. január 28., csütörtök

Budapesti tanulmányi kirándulás

Csütörtökön 8-kor indultunk a szokásos tanulmányi kirándulásra a 12. E osztállyal. Hogy ki legyen használva a busz és kisebb legyen az egy főre jutó útiköltség a katedrás 13. M is velünk tartott, Lovas Tibor osztályfőnökükkel. Így összesen 45 diák vett részt a túrán. Az MNG bekavarása miatt (délelőtt volt az orosz kiállítás megnyitója) a Ludwigban kezdtünk, igaz jóval előbb felértünk, így volt idő a Nemzeti Színházat és az előtte lévő szoborparkot is megnézni, meg felmenni a zikkurátba.










Aztán 10-kor, ahogy kinyitott a múzeum és két részre osztottuk a társaságot. Hemrik Laci mellett most egy Viki nevű lány volt a másik múzeumpedagógus. Mindketten nagyon ügyesek voltak. Vikivel magáról a gyűjteményről volt szó és a kortárs művészet médiumairól, míg Lacival a hátsó 4 teremben a kortárs művészet témáival foglalkoztak a diákok. Azt azért sajnáltam, hogy a gyűjteményből a leghíresebb műveket nem láthattuk most. Fél 1 körül végeztünk, megnéztük még a MÜPA egyéb belső tereit, pl. a hangversenyterem környékét és szusszantunk egy kicsit.








A busszal 13.10-kor újra találkoztunk, és felmentünk a várba. A katedrások már be tudtak menni az El Kazovszkij kiállításra, de nekünk még várni kellett 14 óráig, akkor nyitott ki az állandó kiállításnál a pénztár. Negyed 3-kor végre elkezdhettük a túránkat, kaptam tárlatvezető kitűzőt. (Ezt pár éve sikerült "kiharcolni", mert elvileg külső nem vezethet a galériában, de olyan tárlatvezető meg nincs, aki 2 órában vállalná, hogy a középkortól a jelenkori gyűjteményig végigvezessen.) A magyar történelmi festészetnél már lankadt a figyelem, és mire a 3. emeletre értünk már csak egy páran tartottak ki. A 2. emeleten szépen újrarendezték a 19-20. század fordulójának művészetét és a Szépművészeti Múzeum legfontosabb kincseinek bemutatását. Ez nekem is új volt. Itt többet is fotóztam, meg egy kis naplementét aztán a várból. Ja! Újdonság, hogy a galériában lehet külön jegy vásárlása nélkül fotózni az állandó kiállításon. Sok diákom élt is a lehetőséggel.












Fél 5-ig időzhettünk, akkor muszáj volt indulni, hogy ne túl későn, 6 órára hazaérjünk. Jó lenne áprilisban összehozni egy fakultatív kirándulást arra az orosz kiállításra, ami most nyílt a galériában. Sajnos, csak május 1-ig lesz nyitva, pedig májusban már jobban ráérnék nézelődni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése