2016. február 18., csütörtök

A Bugaci-Aranymonostor projekt









Szerda délután a Cifrapalotában a Kecskeméti Városszépítő Egyesület szervezésében Rosta Szabolcs számolt be a Bugaci-Aranymonostor projektről, a Bugac közelében feltárt Árpád-kori leletanyagról, az ásatásokról és fejlesztési tervekről. Elég érdekes volt és tényleg jó lenne, hogy a fejlesztési tervek is valóra válnának. A két évvel ezelőtti Kolostorok kincs kiállításon már láthattunk bizonyos dolgokat erről ezt ásatásról a Cifrapalotában, de ezen ez előadáson sokkal több, és talán jelentősebb leletről is láthattunk, hallhattunk. A pusztatemplomok köveit elhordták és beépítették máshová, kevés kőfaragás maradt fenn, de 4.500-5.000 fénytárgyat van az Árpád-korból. (A mellékelt fotók a prezentációról készültek.)

















Például egy 26 cm átmérőjű zománcozott korongról, amiről először azt gondolták, hogy limoges-i, de most inkább Felső-Rajna-vidékinek tartják. mert 1182-ben Limoges-ból visszamentek Kölnbe a szerzetesek és magukkal vitték ezt a technikát. Jelenleg épp restaurálják ezt az a tárgyat.

 
Szeretnének egy olyan középkori élményparkot létrehozni, mint amilyen Franciaországban, Guédelonban is van, hol középkori eszközökkel hoznak létre tárgyakat, építenek fel egy kastélyt stb.









Jelen volt Bugac polgármestere is, aki azt mondta, hogy a tervek már megvannak. és 2017-től várható a pályázati pénzek lehívása.

2016. február 6., szombat

Tapasztalt Ecsetek kiállítás és koncert - Bozsó Gyűjtemény

Péntek este Tapasztalt Ecsetek kiállításmegnyitója volt a Bozsó Gyűjteményben, amelyet koncert is követett. A nyáron a Kápolna Galériában már volt egy egyéjszakás kamara kiállításuk, de itt most egy sokkal bővebb válogatást láthattunk a képzőművész zenészek munkáiból.
A kiállítás az első teremben Szurcsik József spaklis kisméretű festménysorozatával és Orosz László harsány színekben pompázó szürreális tájfestményeivel indul. Én Szurcsiktól szívesebben láttam volna a mostanában készült fekete-fehér repesztett felületű festményeit, mit ezeket a spaklikat. A nagyteremben Kopasz Tamás gesztusfestményei, Chris Allan hanyagul paszpartúzott kisméretű rajzai és Marjai Judit egy jól megtermett fiatal nő gömbölyödő idomairól készült fotó kaptak helyett. Ezekről nekem Menyhei Szabolcs kb. 6 évvel ezelőtti festményei jutottak eszembe. Az utolsó, már világos teremben Ulrich Gábor grafikái a Testkontroll sorozatból és Wahorn András kisméretű rajzai zárták a tárlatot.










Wahorn András és Szurcsik József egy rögtönzött tárlatvezetést tartott, ahol viccesen tök komoly dolgokról, a kortárs művészet megértéséről beszéltek zömébe. Wahorn elmesélte, hogy ő legszívesebben ilyen kis rajzolat készít, mint amilyeneket itt kiállított, de a gyűjtői és a galeristák csak festményt akartnak tőle, ezért kénytelen festeni. 






A koncert alatt el-elkalandozott a figyelmem, például a mennyezetre és a gyönyörű csillárra, a színes fényekre és árnyékokra.










2016. február 5., péntek

Creator Spiritus VI. - Hírös Agóra

Creator Spiritus VI. - Teremtő - Alkotó lélek címmel nyílt szakrális képzőművészeti kiállítás a Hírös Agóra földszinti termében. Balanyi Károly kurátorként 2000-ben szervezett először hagyományteremtő céllal egy ökumenikus, keresztény szellemű bemutatót, amelyből a Creator Spiritus kiállítássorozat kinőtte magát. A kiállítók száma egyre bővült, jelenleg 14 alkotó munkái láthatók: Aknay János, Balanyi Károly, Balanyi Zoltán, Bardócz Lajos, Budaházi Tibor, Damó István,  Földi Péter, Gulyás Géza, Gyalai Béla, Hollósy Katalin, Kalmárné Horóczi Margit, Lakatos Pál Sándor, Szabó Pál, Zsolczai Balázs.































A megnyitón Hadházi Róbert plébános köszöntötte a résztvevőket és P. Szabó Ernő művészettörténész nyitotta meg a tárlatot. Balanyi Károly az egyes alkotók munkáit blokkokban helyezte el. A külső falak mellett a terem közepére is kerültek paravánok.